Voorwoord
Beste lezer,
Met trots leggen we onze vernieuwde verantwoordingsrapportage voor. In gesprekken met onder andere regievoerders, wethouders en raadsrapporteurs kwam naar voren dat we ons meer mogen profileren in het verantwoorden op het bereik van uitgevoerde werkzaamheden.
Wat bereiken we met het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving, het adviseren op projecten en wat doen onze duurzaamheidscentra? Een hele hoop. Deze resultaten zijn samengevat in interessante, heldere en duidelijke verhalen.
Het ingaan van de Omgevingswet heeft voor verandering gezorgd. Samen met jouw gemeente is het gelukt om onze dienstverlening gedegen uit te voeren.
Deze rapportage geeft een beeld over het eerste half jaar van 2024. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is algemeen en is van toepassing op alle ODRU-gemeenten. Het tweede deel is specifiek voor jouw gemeente, waar we een nadere toelichting geven op onze werkzaamheden.
De komende periode gaan wij samen met jouw gemeente en onze medewerkers het resultaat evalueren en aan de slag met de rapportage over het gehele jaar.
Laat ons weten wat je van deze rapportage vindt via gemeenten@odru.nl.
Veel leesplezier,
Arnold van Vuuren
Directeur


Gemeente Stichtse Vecht
Toezicht propaantanks
Project toezicht propaantanks 2024
Het hebben van een propaantank wordt gezien als milieubelastende activiteit. Voor deze activiteit zijn wettelijke voorschriften voor veilig gebruik waaraan voldaan moet worden.
Gevaarlijke situaties
Er kan gas uit de leidingen lekken, waardoor er met een plotselinge vonk een gasontploffing kan plaatsvinden. Een ander veel voorkomend probleem is begroeiing op of dicht bij de tank of een plaats te dicht bij een brandgevaarlijk object. De tank kan dan te warm worden waardoor de druk in de tank oploopt. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties.
Controle ODRU
De ODRU bezoekt vooral bedrijven voor controle op naleving van milieuregels. Propaantanks zijn echter voor een groot deel in gebruik bij particulieren. In 2023 is een project gestart om propaantanks te controleren die in veel gevallen nog niet eerder waren bezocht door de omgevingsdienst.
Toezichthouders hebben adressen bezocht waar een tank in gebruik is. Waar mogelijk hebben zij contact gezocht met de gebruikers van de tanks. Bij het bezoek is vooral aandacht voor de veiligheidsaspecten van de tank. Bijvoorbeeld of de tank op veilige afstand van brandgevaarlijke objecten ligt. Er is gelet op de stevigheid van de ondergrond van de tanks en of de tank voor inspectie bereikbaar was. Ook is beoordeeld of de tank en de ondergrondse leiding tijdig zijn goedgekeurd voor veilig gebruik.
Meldingsplicht
Een tank moet ook bij de omgevingsdienst zijn gemeld. Voor veel tanks moest nog een melding worden ingediend. Omdat het vooral om tanks bij particulieren gaat, hebben de toezichthouders in samenwerking met de afdeling vergunningen gebruik gemaakt van speciaal ontworpen meldingsformulier. Dit formulier is vooraf al grotendeels ingevuld. Zo wordt het voldoen aan de meldingsplicht zo makkelijk mogelijk gemaakt. Wanneer een gebruiker van een tank niet thuis was, is een brief (eventueel met meldingsformulier) in de brievenbus achter gelaten.
Schriftelijke bevestiging
Alle bezochte adressen hebben een schriftelijke bevestiging ontvangen van het bezoek. Bij het constateren van een overtreding is een termijn gegeven om de overtreding ongedaan te maken. Na het verstrijken van de termijn volgt dan nog een hercontrole.
Arbeidsinspectie
Vanaf 1 januari 2024 is de Arbeidsinspectie verantwoordelijk voor het controleren van de keuring van de tank en de gasleiding (dit lag voorheen bij de omgevingsdienst). In gevallen waarbij onze toezichthouder constateerde dat de keuring niet tijdig is uitgevoerd is dat doorgegeven aan de Arbeidsinspectie.
Bron headerfoto: Canva

Gemeente Stichtse Vecht
De recyclebar

De recyclebar
Sinds de Week van de Circulaire Economie 2024 (11-16 maart) staat er in de tuin van MEC Maarssen een heuse Recyclebar. De Recyclebar is gemaakt van een derdehands bakfiets. Het is een mobiele plek waar je overbodige materialen kunt inleveren die buiten ons reguliere afvalscheidings-traject vallen. Het zijn stuk voor stuk spullen die zeer gemakkelijk een prachtige nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zo verminder je onnodige verspilling, draag je bij aan een circulaire samenleving én maak je anderen blij.
De Recyclebar bevat twaalf bakken die gevuld worden met verschillende producten. Deze producten vinden door lokale samenwerking met bijvoorbeeld de Valkenier (dagbesteding) en de Voedselbank weer een nieuwe bestemming.

Welke producten kan je inleveren?
Denk aan onder andere:
- garen & fournituren waar weer nieuwe tassen van gemaakt worden;
- opkweekpotjes voor het plantenasiel;
- DE-punten waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat;
- kurken worden nieuw isolatiemateriaal.
We vinden het belangrijk dat we zorgvuldig en bewust met onze grondstoffen omgaan. We roepen iedereen op om eens goed naar je eigen ‘afval’ te kijken. Want is het wel afval? Er zijn zoveel materialen en producten die we kunnen hergebruiken.
Dit willen we graag met de Recylebar stimuleren.
Refuse, reduce, reuse, repair én recycle!

Gemeente Stichtse Vecht
Grondaanvoer
Grondaanvoer Straatweg 15 in Breukelen
Ter hoogte van de Straatweg 15 in Breukelen wordt circa 11,5 ha aan weilandpercelen met gemiddeld 80 cm opgehoogd. Door deze ophoging worden de percelen stabieler. Ook wordt de waterhuishouding van de percelen hiermee verbeterd. De gemeente heeft voor deze werkzaamheden een omgevingsvergunning afgegeven. Met de gemeente is overleg geweest over het nut en de noodzaak van deze ophoging. Het is een dilemma, door het alleen ophogen van de weilandpercelen zullen de problemen met de stabiliteit en waterhuishouding zich verplaatsen naar de niet opgehoogde percelen. Het is echter wettelijk niet mogelijk om de verhoging af te wijzen.
De rol van de ODRU
De rol van de ODRU bij grondverzet is tweeledig. Aan de voorkant hebben bodemspecialisten een rol in het vergunningen/meldingen proces. Na de start van de werkzaamheden stopt de rol van de ODRU niet. De ODRU houdt toezicht op deze werkzaamheden zodat het volgens vergunning en/of melding gebeurt en uiteraard binnen de wettelijke kaders.
Milieupolitie
In deze specifieke zaak heeft de milieupolitie ook een rol. De grond die gebruikt wordt voor de ophoging komt vaneen project dat onder verdenking staat bij de politie. Onze ODRU-toezichthouders staan in nauw contact met de milieupolitie om dit project vanuit toezicht tot een goed einde te brengen. Tot nu toe zijn er geen overtredingen geconstateerd.
Bij de start van het project werd ingeschat dat het werk ongeveer 2 jaar duurt. Sinds de start van de werkzaamheden eind 2023 controleren wij regelmatig de kwaliteit en voortgang van het werk om te zien of het project volgens plan verloopt.
Bron headerfoto: Canva